Discuţie pe Facebook iscată în urma unui paragraf scris de o cumătră:

Parerea mea: daca jumatate din locuitorii Romaniei ar adopta cate un catel al strazii, l-ar steriliza si ar avea grija de el, nu s-ar mai vota legi stupide de eutanasiere. Dar…omul nu renunta la comoditate, este zgarcit cand nu trebuie, iar indiferenta este mult prea mare pentru a se lua masurile potrivite. Eutanasierea e cea mai usoara cale de a scapa de o “problema”, cum sunt cainii vagabonzi, dar nimeni nu cauta in suflet un loc pentru un alt suflet mai mic. Si inainte sa spuneti ca m-a gasit pe mine politica si nu fac nimic in sensul asta, eu am grija de 6 caini vagabonzi, nu doar de unul. Pe langa toti ai mei, din curte!

Văzând că au apărut ceva comentarii care aprobau tăcit vorbele fetei, inclusiv de la ceva masculi, am zis să comentez şi eu. A urmat un dialog între mine şi respectiva:

Bogdan: Încă mai e timp pentru asta. Chiar dacă s-a votat legea, ea stipulează clar un termen în care maidanezii pot fi adoptaţi. Însă mă îndoiesc profund că se va întâmpla, trebuie lucrat la mentalitatea românilor. În momentul de faţă nu văd altă cale decât eutanasierea maidanezilor, măcar aşa vom vedea rezultate pe stradă şi nu vom mai fi întrebaţi de străini dacă nu cumva la noi câinele este animal sfânt. Apropo, tot ieri s-a modificat şi legea asistenţei sociale, dar de asta nu zice nimeni nimic.

Violeta: ‎@Bogdan: eu stiam ca omul e responsabil de fiecare fiinta de pe aceasta planeta, inclusiv de semenii lui si de maidanezi. Daca responsabilitatea inseamna eutanasiere, atunci cum ar fi sa fie eutanasiati toti copiii orfani, doar pe prezumtia ca atunci cand vor creste, vor cersi si jefui, etc? Asa cum maidanezii sunt urati pentru faptul ca musca, asa se intampla si in cazul oamenilor, numai ca e enervant faptul ca, dupa ce UE poate aloca fonduri pentru adaposturi, si chiar a facut asta…tot oamenii le-au facut disparute si au lasat cainii pe strazi, sa muste in continuare. Oamenii au creier, pot gandi si lua dezicii pentru orice alta fiinta de pe aceasta planeta, inclusiv pentru animale si oameni, dar nu inteleg de ce tocmai moartea sa fie solutia. Ca daca ar exista un al doilea Hitler, sa-i omoare pe cei fara familie, cei din nu stiu ce rasa, etc, toata lumea ar tipa ca e cruzime. Asa ne transformam noi in Hitleri de caini, ca e mai usor si mai comod si mai nu stiu ce. P.S. – sambata m-a muscat un caine, pe strazile capitalei.Asta inseamna ca trebuie sa-l omor pentru faptul ca s-a speriat de mine?

Stai aşa, cum adică de ce moartea să fie soluţia? Au trecut ani de zile de când maidanezii au avut verde la gangbang în faţa/spatele blocului, în care s-a “practicat” sterilizarea şi unde am ajuns?

Bogdan: ‎@Violeta: Nu de oameni trebuie să mă feresc când merg pe stradă, pentru ei există legi. De ce ar fi câinii superiori din punctul ăsta de vedere? S-a ajuns tocmai aici pentru că românii nu au fost capabili să gestioneze corect chestiunea asta. Lumea doar a ştiut să toace fonduri şi atât. Am văzut destui câini cercelaţi care făceau pui fără probleme. Repet, nu am nimic cu animalele, inimoşii au timp o lună de zile să le ia de la adăpost. Care-i problema? E inadmisibil ca o ţară, care se vrea a fi europeană, să se confrunte cu probleme de lumea a treia. Suntem în secolul XXI, las-o naibi de treabă. Locul câinilor nu e pe stradă şi NIMENI nu are dreptul să comenteze la o astfel de iniţiativă cât timp ani de zile maidenezii şi-au făcut de cap sub ochii autorităţilor, a ONG-urilor, a babelor senile care au câte un “cuţu-cuţu” la scară şi a altor personaje pe care nu le mai amintesc. Sunt zeci de mii de persoane muşcate în fiecare an, dacă nu chiar sute de mii, ca să nu vorbesc de zgomot, spaimă, bani cheltuiţi pe tratament. Repet, locul câinilor NU e pe stradă. Sau haideţi să luptăm şi pentru drepturile şobolanilor, porcilor, găinilor, au şi ele suflet. P.S. Am fost muşcat de un câine o singură dată, însă mărâieli şi tentative au mai fost cu duiumul. Neprovocate.

Violeta: Bogdan, multumesc.Eu raman la parerea mea, crede-ma ca am avut rani atat de grave din cauza cainilor, dar asta nu m-a facut niciodata sa-mi fie frica. Orice discurs mi-ai tine, la fel ca cel de mai sus, n-o sa ma faca niciodata sa fiu de acord cu asa ceva. Iti spune asta o persoana care renunta la hrana zilnica pentru a cumpara mancare pt animale si care strange mai toti cainii de pe strazi, spre a-i da spre adoptie. Scuza-ma, dar eu nu pledez pentru oameni. Si-o fac cu mana lor si-i distrug si pe altii. Cainele care te maraie pe tine probabil e chinuit de alt om, nu de un caine…

Bogdan: ‎@Violeta: E dreptul tău să nu fii de acord cu mine, doar este democraţie. Însă aşa cum tu nu accepţi o soluţie întâlnită în majoritatea covârşitoare a statelor civilizate, aşa nici eu nu voi accepta teroarea pe care o împart maidanezii. Eu n-am voie să mă plimb cu bicicleta fără să mă fugărească vreo doi viteji colţaţi. Repet, iubitorii declaraţi de animale vor avea timp să ia câinii de pe străzi şi de acum înainte. Însă după atâţia ani în care s-a făcut fix o labă tristă pentru ameliorarea situaţiei (cine ştie câte sute de mii de maidanezi avem în ţară?) eu zic că a trecut vremea flower power, cu înţelegere şi tot tacâmul. Câţi copii şi bătrâni trebuie să mai fie terorizaţi din cauza maidanezilor? Câte nopţi nedormite din cauza lătratului şi bătăilor haitelor? Că la mine în cartier se bat mai in fiecare seară. Tot respectul pentru tine, jos pălăria, însă de la a iubi animalele şi a le plasa deasupra omului e cale lunga. Au ajuns maidanezii deasupra oamenilor în lanţul trofic? Se pare că da, doar trăim în Romanistan. Ultima precizare şi cu asta închei: cine iubeşte cu adevărat animalele are 30 de zile să meargă şi să ia câţi maidanezi îi pofteşte inima. Împăcăm şi capra şi varza. Să-i ia acasă şi să-i crească, dar să nu-i ţină frate pe stradă. Nu cred că este atât de greu de înţeles. Cine nu o face şi doar dă din gură are probleme la mansardă, asta fără a acuza pe cineva anume.

Dialogul a avut loc pe la amiază, însă până seara deja dispăruse. Noroc că salvasem replicile. Nu înţeleg de ce trebuie să fiu de acord cu o tipă, fie ea şi una frumoasă ca Violeta, în condiţiile în care marea majoritate a românilor ar fi de acord cu argumentele mele. Dar lasă că o fac alţii şi pentru mine.