Școală militară la 30 de ani

Azi am văzut o altă chestie interesantă pe un forum (deși majoritatea chestiilor peste care dau sunt “interesante”, adică scrise de cosmonauți). O cumătră întreba următoarea treabă legată de Academia de Poliție:

O intrebare !!! Persoanele care au peste 30 de ani nu mai au cum sa participe??

Stând în cur și gândindu-mă nițel (câteva milisecunde, nu prea mult), stau și mă întreb cât de disperată ar fi o persoană de 30 de ani (zic 30, să fie cifră rotundă, nu o dau pe 30+ că deja e și mai grav) pentru a-și dori să urmeze o școală militară. Presupunând că limita de vârstă ar fi undeva la 30 de ani (momentan e 27). Care-i logica?

Cum văd eu o persoană de 30 de ani? A terminat o facultate/postliceală și are o calificare oarecare, plus minim cinci ani experiență în câmpul muncii (să zicem că a început la 25 de ani). Dacă are o calificare cât de cât răsărită, va câștiga cel puțin la fel de bine ca și polițist, minus stresul și tot pachetul aferent. Ca să nu vorbesc despre faptul că în 3-4 ani (timp în care ar termina Academia), salariul ar mai putea crește.

Totuși, să presupunem că o persoană este suficient de motivată (din eu știu ce motiv obscur) să renunțe la cariera pe care a construit-o până atunci și să mai piardă 3-4 ani într-o școală, fie ea și militară și că se încadrează în criteriile de selecție. Bun. Termină la 33-34 de ani. Conform statutului polițistului, la 36-37 are prima avansare (inspector), inspector principal la 41-42, până la 60 de ani, când ar putea deveni chestor, înainte de a se pensiona. GG. Mi se pare păguboasă treaba asta. Dar nu-i viața mea.

Ar fi fost mult mai logic dacă persoana ar fi vrut să fie angajată direct pe un post de specialist (cu toate că am observat că polițiștii au o părere proastă despre această categorie de personal – sigur că ar putea fi pregătiți din sursă internă, să iei un agent/ofițer pasionat de IT și să-l faci admin de rețea, dar oare s-ar putea compara cu un IT-ist care visează numai Cisco-uri noaptea?), chit că e mai greu în condițiile actuale. Nici când vine vorba de restul structurilor nu văd altfel problema. E mai bine să devii ofițer pe filieră indirectă (să zicem). După o vârstă, nu ai mai vrea să petreci alți ani în (altă) școală, mai ales că vei avea o diferență de ani față de marea majoritate a studenților și, implicit, gusturi diferite.

Dar, așa cum am zis anterior, nu-i viața mea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *