Obisnuiesc sa merg la interviuri periodic, nu neaparat pentru a ma angaja, dar mai mult pentru a vedea cum ma situez pe piata si daca e nevoie sa invat ceva in plus.

De la o vreme, pe masura ce ma apropiam de experienta de senior, am inceput sa ma amuz de astia de la HR in momentul cand le spuneam ce “asteptari salariale” aveam, si ii vedeam cum beleau ochii ca broasca la auzul sumei respective.

Bine, e si vina angajatorilor care isi permit sa ceara cate in luna si in stele si sa se astepte sa faca cineva 5 job-uri in 1 pe doi lei jumate.

Exemplu: acum ceva timp, gasesc pe un site de recrutare un anunt cu angajator confidential cu ditamai lista de cerinte. Vazand ca accepta si seniori (5-10 ani xp) si la ce cerinte aveau, am aplicat. Dau mai jos cateva cerinte:
– cunostinte Asterisk
– cunostinte VoIP pe Cisco
– interconectari, tetari, configurari de voce
– design, dezvoltare, implementare software, procese automatizate
– programare SQL
– scripting
– retelistica pe Cisco
– Linux (RHEL, LAMP/LEMP, DNS, DHCP, proxy)
– virtualizare (WMware)

Pana mea, ceva om de voce altoit cu db admin, virtualizare, dev plus ops.

In fine, se programeaza interviul, imi dau aia mail de confirmare si ajung si eu sa vad numele, ceva call center spanac. Dau sa ii caut si aflu numai nasoale de la insi din call center si clienti care le dau review-uri de o stea. Aoleu, ce-i cu astia? In fine, daca tot am programat interviul cu ei, hai sa nu le dau flit si sa ma duc sa vad macar ce si cum.

Ma prezint cu 5 minute inainte de ora anuntata intr-o cladire cam darapanata, fara lift. Ma ia in primire o pustoaica, ma baga intr-o camera sa o astept pe “doamna manager”. Dupa 15 minute de asteptat, cand imi spuneam ca mai stau 1-2 minute si plec, apare aceeasi tipa cu CV-ul meu. Se scuza ca doamna e intr-o sedinta si nu poate veni, asa ca ma prelucreaza ea.

Inca din primele secunde, scoate un, da, vad ca aveti ceva experienta pe VoIP… La care o intrerup politicos, considerand ca a vorbit destul pe tema daca doar atat a putut sa inteleaga. O intreb despre job, ca sa aflu ca au nevoie de ceva IT guy, sa ii ajute cu sistemele, cu imprimantele, cu wireless-ul, pe langa alea de mai sus. Stai asa, adica tu, firma, ceri 5 job-uri in 1, accepti si seniori (nu pensionari) si cand iti vine unul, ii dai la inaintare vrajeli d-astea de faceam acum 15 ani? Serios?

Le-am propus o colaborare la distanta, ca nu renteaza sa imi schimb job-ul pentru ei si oricum nu cred ca isi permit, la care tipa a inceput sa zambeasca stangaci, ramanand sa ii prezinte ideea mea “doamnei manager”. Evident ca nu am auzit nimic de la ei si nici nu ma mir. Cine stie ce impresii aveau, dar le-am subliniat niste treburi (sa taie din cerinte si sa nu ceara seniori in domeniu pe salarii de 2500 de lei lol), ca poate pentru urmatorul ins nu o sa mai fie o experienta penibila.