Am găsit un tutorial destul de util pentru a ascunde arhive într-o poză. Rămâne la latitudinea fiecăruia cum va folosi (sau nu) acest articol, însă eu mă pot gândi la o serie de informații pe care nu aș vrea să le împărtășesc cu alții, cu atât mai puțin unui hoț sau eu știu ce specimen îmi accesează neautorizat PC-ul personal. Spre deosebire de criptare (care arată clar că ai ceva de ascuns) sau backup pe un mediu extern, această tehnică pune documentele importante fix sub nasul curioșilor. Așa cum spunea Pavel Coruț în Quinta spartă, “lângă lampă, e întotdeauna mai multă umbră”. O poză de o dimensiune mai mare, semnificând ceva banal sau chiar hidos, poate ceva mult mai prețios pe lângă.

Pentru început, se creează un director nou în rădăcină (ex. C:\Test\).

Acest director va conține toate fișierele ce vor fi ascunse ulterior. Pe lângă acestea, se va adăuga și imaginea ce va fi folosită la derută. Să zicem că doresc să ascund două fișiere cu extensia .txt (se pot folosi oricâte alte fișiere de orice fel, însă tehnica se pretează cel mai bine fișierelor de dimensiuni reduse, pentru a nu încărca poza), iar imaginea cu pricina este Image.jpg (sau altă extensie, important e să fie o imagine).

Următoarea etapă este selectarea fișierelor și arhivarea lor cu ajutorul unui utilitar de compresie precum WinZip / WinRar / 7-zip.

Mai departe, se dă un nume (orice) arhivei și se accesează o linie de comandă (Command Prompt pentru Windows: Start -> Run -> cmd sau poate fi găsit în Accessories). Se navighează în rădăcină folosind cd \ și apoi în directorul pe care l-am creat mai devreme prin cd Test.

În continuare, se tastează copy /b Image.jpg + Compressed.rar Secretimage.jpg, numele putând fi orice.

În director o să apară fișierul SecretImage.jpg. Restul fișierelor se pot șterge, pentru că sunt ascunse în imagine.

Pentru a le recupera, pur și simplu se redenumește extensia imaginii în .rar / .zip etc (ce extensie avea arhiva înainte) și se dezarhivează.

Apropo, tehnica merge doar cu imagini. Am încercat și cu fișiere audio-video, însă arhiva rezultată nu a putut fi deschisă. Oricum, o tehnică utilă.