În Romanistan se întâlneşte o specie foarte periculoasă, cea a habarnistului. E atât de răspândită, încât şansele de a da peste un habarnist sunt foarte mari, mai ales în mediul online. E plin internetul de cosmonauţi, pardon, habarnişti. Dar prefer să le spun cosmonauţi, pentru că-mi place termenul (respecte domnului Horia Vasiliu aka WBF pentru patentarea lui).

Indiferent de domeniu, e imposibil să nu găseşti pe net ceva păreri emise de nişte cosmonauţi, că rar e un singur exemplar. Însă unele chestii sunt de-a dreptul idioate şi aici nu mă refer la site-uri de genul TPU.ro, ci la forum-uri respectabile.

Nimic nu mă irită mai mult decât să văd un cosmonaut cum îşi dă cu părerea despre un subiect cu care nu are nimic în comun. Dar absolut nimic. Aş vrea să discut despre două cazuri peste care am dat întâmplător, ambele legate de o instituţie de învăţământ superior militar, aceea fiind ANI. Nu sunt persoana ideală de a-mi da cu părerea despre ceea ce se petrece în academie, dar consider că pot vorbi măcar din postura de fost candidat care a stat lângă candidaţii altor structuri.

Primul caz: Softpedia.

Nu merita! Nu merita sa faci facultatea acolo… Admiterea incepe din Decembrie!

Ca sa ajungi securist trebuie sa faci masteratul, iar ala-l poti face acolo dupa ce ai terminat orice facultate.

Esti testat inainte (o serie de teste psihologice) sa vada daca ai personalitate. Daca ai asa ceva le pici fiindca e nevoie de persoane ce pot fi modelate ca din plastelina. Esti pregatit sa-ti pierzi o serie de drepturi? Esti pregatit ca dupa fiecare weekend sa dai raport referitor la ce-ai facut? Esti pregatit sa-ti scrii in fiecare dimineata activitatile din timpul tau liber?

Nu te gandi la beneficiile financiare… gandestete si la ce implica acestea!

RaveS iti repet. Nu ajungi in SRI facand facultatea la Academia de Informatii ci masteratul. Masteratul il poti face acolo dupa ce ai terminat orice facultate.

Aha, interesant. Să n-o lungesc: unii care n-au ştiut să citească oferta de şcolarizare.

Dar să ajung la al doilea caz: un forum unde pot presupune că utilizatorii pot măcar să citească şi să gândească măcar puţin: poliţişti.ro

Acolo, o persoană ceruse câteva informaţii legate de nişte locuri văzute în anul 2010 pe site-urile MI. Un exemplu de document se poate vedea aici.

Buna seara.Am vazut ca M.A.I a scos la concurs 12 locuri la Academia nationala de informatii,la specializarea ,,psihologie-informatii,,.
Vroiam sa va intreb cu ce se vor ocupa cei care termina aici,ce statut vor avea in cadrul IGPR?

Bineînţeles că nu a durat mult până când şi-au făcut apariţia cosmonauţii.

Dacă a scos MAI-ul 12 locuri, nu înseamnă neapărat că acele locuri vor fi la IGPR. Sub umbrela MAI sunt multe alte instituţii pe lângă IGPR.

SRI-ul nu face nu face parte din MAI , cu atat mai putin din IGPR.
Daca intri la specializarea “psihologie-informatii” vei lucra ca ofiter operativ in cadrul serviciului , asta dupa ce vei face si masteru.

Profiler, esti informat gresit. […] Daca ar fi fost alt beneficiar decat SRI-ul s-ar fi afisat exact ca la Academia Tehnica Militara sau chiar la Academia de Politie.

Sincer să fiu, aş fi avut mai multe pretenţii de la nişte poliţişti, mai ales că este vorba despre o structură din propria lor ogradă. Să detaliez, poate are unul din ei curiozitatea de a citi aceste rânduri.

ANI-ul pregăteşte ofiţeri pentru majoritatea serviciilor din ţară. Dacă MI-ul, prin IGPR, a scos un număr de locuri la ANI, care pregăteşte ofiţeri de informaţii, există o singură structură care are nevoie de astfel de personal. Băieţi, cât e ceasul? De cine aparţine fostul doi şi-un sfert? Nu cumva e la Interne? Serios.

Nu ştiu exact de ce nu s-a precizat direct beneficiarul, dar pot intui un motiv asemănător cu Ministerul Justiţiei: păstrarea secretului unităţii beneficiare. MJ-ul are şi el locuri la ANI, beneficiar fiind ANP-ul, dar oamenii sunt pregătiţi pentru nevoile DPCT. Aşa şi cu Internele, beneficiar pe hârtie fiind IGPR-ul, dar oamenii mergând la DGIPI.

Desigur, se pot găsi destui care să mă contrazică, doar e democraţie. Dar ar fi bine să întrebe în stânga şi în dreapta (eventual chiar la Academie), dacă nu-i doare gura şi să nu creadă că dacă pe site-ul oficial al instituţiei nu se discută nimic despre alte locuri, ele nu ar exista. Ba există, măcar pe jumătate ca număr, dacă nu încă pe atât. Doar că fiecare beneficiar (MApN, SPP, MI şi MJ – aceştia au avut locuri de-a lungul timpului pe lângă cele scoase de SRI) e preocupat să-şi aducă propriii oameni. Nu are nimic de-a face academia sau serviciul.

Ceea ce am spus nu este spus cu răutate. Nu este absolut nicio problemă să nu ştii şi să întrebi. Dar este o problemă să îţi dai cu părerea aiurea şi să arăţi că eşti cosmonaut.