Astăzi am văzut o știre foarte interesantă: conform Ziua Veche, Saab a făcut o nouă ofertă României în ceea ce privește achiziționarea avioanelor multirol. Pe scurt, dacă România va alege Gripen, ea va putea accesa un credit pe termen lung pentru a le putea achita. Însă suedezii plusează cu încă ceva: o posibilă cooperare industrială între România și Suedia, ceea ce ar aduce noi investiții iar cheltuiala cu avioanele se va amortiza în timp.

Trebuie să recunosc că Saab m-a surprins prin această manevră, plasând mingea în curtea sugacilor puliticieni. Spun asta din simplul motiv că marele licurici îi are conectați la sculament și ei prestează cu pasiune, iar a alege altceva în afară de avioane americane ar însemna folosirea dinților, ceea ce nu este deloc frumos.

Sincer, mi-aș dori din tot sufletul să mă înșel și să văd că România va alege o serie de avioane Gripen NOI în locul unor avioane la mana a treia (futute de americani mai întâi și apoi poștite de portughezi) care sunt de pe timpul lu’ Pazvante, ca să nu vorbesc despre viitoarele investiții și locuri de muncă dacă suntem băieți deștepți. Dar cum mai toată lumea cu minim doi neuroni a ales să plece din țară, ascultând îndemnul marelui bețivan (dacă nu le convine, să plece din țară), slabe șanse.

Repet, chiar sper să nu se adeverească această idee și că interesele naționale vor avea prioritate, doar că eu pariez că nu, că suedezii nu cred că sunt învățați cu șpaga, așa cum nici nemții nu au fost, de am alungat Mercedes. În buna tradiție românească, vom da cu piciorul la bunăciune de ofertă de nerefuzat și vom alege niște belituri de câteva decenii vechime, urmând ca peste vreo 20 de ani să luăm alte belituri și să le cârpim.

Ia să vedem ce va ieși în urma testului clasei politice românești. După atâtea alte teste ratate, și-a făcut temele de data asta?