Lucrand in IT/Telecom, periodic ma contacteaza diferite persoane din HR ca sa discutam despre urmatorul meu pas in cariera, ca au cel mai cel job si alte balarii HR-iste. Nu am nimic impotriva discutiilor pe tema, doar ca in 8 din 10 cazuri job-ul este total paralel.

Case in point: imi scrie pe LinkedIn un tip, ma ia direct la per tu de parca am facut armata impreuna si imi spune ca firma lui e in cautarea unui “Tehnician service IT level 2” si ca profilul meu de LinkedIn se potriveste foarte bine, dorind sa ii trimit cv-ul meu si sa ii spun peste “cit” (his words) timp as putea incepe si ce asteptari salariale as avea. Vazand denumirea postului, am zis ca poate o fi gresit, hai sa ma uit peste job description. Acolo, oroare, redau succint cateva dintre cerinte:
– instalari, configurari echipamente, depanare si asamblare calculatoare, echipamente IT diverse
– instalare, configurare si partitionare sistem de operare Windows XP, 7, 8, Vista
– interventii la punctele de lucru ale clientilor

Prima mea reactie a fost sa-i dau un reply si sa il intreb cum naiba a tras respectivul concluzia ca profilul meu se “potriveste foarte bine” in conditiile in care nicaieri nu este scris ceva despre Windows, depanari sau alte activitati specifice unui service. Noroc ca m-a induplecat colega de apartament sa fiu diplomat, ca deh, invat si eu soft skills si i-am explicat politicos ca respectivele cerinte nu se afla in aria mea de expertiza. Nu ca nu as sti sa instalez un amarat de Windows sau sa depanez un PC sau imprimanta, dar chestii de genul asta le faceam acum vreo 12 ani si am mai crescut intre timp. Asta pe langa curiozitatea acelui “level 2”. Pai, daca asta e activitatea de lvl 2, ce naiba face un tehnician de lvl 1? Doar ia componentele defecte sau inregistreaza tichetele si raspunde la telefon ca secretara?

Plus ca daca ii dadeam un reply acid, se perpetua ideea eronata ca “aia” din IT sunt niste inapti care nu stiu sa comunice cu omul, cu toate ca e mult mai simplu sa-i spui idiotului sa RTFM si sa invete ce naiba scrie pe CV-ul tau decat sa scrii 4-5 randuri explicandu-i frumos ca nu te potrivesti cu job-ul lui mirific. Oh, wait, daca macar avea idee ce se mananca CV-ul meu, nu lucra drept pescuitor de CV-uri, nu?