Până acum câţiva ani, aveam nişte vecini pe palier, chiar lângă apartament. Pensionari, beţivani înrăiţi, le plăcea oamenilor să tragă la măsea în stil barbar. Însă băutura asta li s-a urcat la cap, ceea ce s-a şi văzut ulterior. Voi vorbi despre o serie de aventuri cu nea Bageac, aşa cum îl poreclise un vecin de scară.

Habar n-am dacă vor ieşi mai multe articole pe tema asta, dar să vedem. Menţionez că întâmplările nu le voi enumera în ordine cronologică, fiind prea multe pentru a ţine minte exact când au avut loc.

Se face că noi avem un vecin la parter care obişnuieşte să stea pe banca din faţa scării, la o ţigară (de, nevastă-sa). La vremea respectivă era călduţ, venise primăvara. Nu mai ţin minte exact ce naiba căutam la geam, dar îl văd pe moş cum iese din scară, trăgând după el o valiză din lemn, d-aia de pe vremea lu’ Pazvante. Vecinul fumător, îl vede pe moş şi îl întreabă unde se duce, la care moş Bageac răspunde: “Mă duc în armată.” Şi s-a dus moşul în treaba lui.

Altă dată, l-am văzut tot aşa, având ceva sacoşe după el. Vecinul, prezent la datorie, aceeaşi întrebare. Moş Bageac răspunde: “Mă duc în pădure!”. De câteva ori l-a adus poliţia înapoi acasă, naiba ştie pe unde ajunsese.

Într-o seară, stăteam de vorbă cu un vecin, în faţa uşii de la apartament. Îl văd pe moş Bageac cum urcă scările, având în buzunar o sticlă de tărie, goală pe jumătate, semn că omul era pilit rău, fapt evidenţiat şi de combinaţia moacă + mers. Se duce moş Bageac la uşa lui, scoate cheia şi dă să deschidă uşa. A tot încercat să o deschidă vreo cinci minute, dar nu avea simţul găurii. După ce am terminat de vorbit cu vecinul, am intrat în casă şi dupa alte cinci minute, am auzit un zgomot de uşă închisă. O fi nimerit până la urmă.

Fiind omul cosmonaut de felul lui, puştii din cartier s-au gândit să-i facă o farsă: au legat o sfoară de nişte piloni de pe aleea de lângă bloc (pentru a opri intrarea maşinilor) şi moş Bageac a mers ce a mers, până a picat fix în bot, n-a văzut nimic.

Faza cea mai tare a fost întâlnită de mama, care l-a prins pe moş Bageac cum o trăgea pe nevastă-sa pe scări, care stătea pe un preş şi dădea semne că se distrează. Fiind întrebat ce naiba face, nea Bageac îi spune “O duc în camera cealaltă”. La subsol, probabil. :))

Nici nevastă-sa nu era prea zdravănă, dar asta e altă poveste. Drept urmare, alcoolul dăunează grav sănătăţii, nu că ar fi vreo noutate pentru mine, dar e o chestie să vezi cum nişte oameni şi-au băut minţile în halul ăsta.