Astăzi am văzut o chestie care mi-a lăsat un gust amar. În condițiile în care goana după specialiști IT (și nu numai) este din ce în ce mai pronunțată, structurile statului fiind mult mai vulnerabile în acest sector datorită lipsei unui salariu competitiv în domeniu, a avut loc o lovitură în candidații unei instituții de învățământ militar: Academia Tehnică Militară.

Inițial, Academia scosese la concurs o serie de locuri pentru alți beneficiari (în afară de MApN) – SRI, SIE, ANP, STS, SPP și MI, acest lucru fiind unul normal, din moment ce această instituție pregătește ofițeri ingineri pentru toate structurile din țară, fiind unul din puținele locuri de unde provin aceștia.

Cu toate că acum ceva timp SIE și-a retras locurile, celelalte figurau după cum urmează (extras, nu dau toate cifrele):

 • Blindate, automobile şi tractoare: 13 MApN, 1 SRI
 • Muniţii, rachete, explozivi şi pulberi: 8 MApN, 2 SRI
 • Sisteme pentru baraje de mine, distrugeri şi mascare: 6 MApN, 1 SPP
 • Construcţii şi fortificaţii: 2 MAI, 1 SRI, 5 ANP
 • Transmisiuni: 12 MApN, 10 STS, 6 MAI, 5 SRI, 6 ANP
 • Echipamente şi sisteme electronice militare: 8 MApN, 2 SRI
 • Calculatoare şi sisteme informatice pentru apărare şi securitate naţională: 10 MApN, 10 STS, 1 SPP, 6 MAI, 16 SRI, 10 ANP

Structurile cu pricina au și anunțat locurile respective, candidații alegând una dintre acestea, parcurgând etapele de selecție și așteptând concursul de admitere. Pentru conformitate, postez câteva astfel de anunțuri de pe site-urile structurilor.

Astăzi, o veste-șoc: s-au radiat toate locurile scoase la ceilalți beneficiari, rămânând doar locurile alocate MApN (și alea nițel ciuntite). Foarte tare, asta în condițiile în care candidații au susținut deja probele eliminatorii, cheltuind bani pe dosar, vizita medicală, transport, cazare (după caz). Acum s-au trezit cu nădragii în vine și cu o pulă de cal în cur.

Dar stați fără grijă, ATM-ul (deși nu are nicio vină, nu Academia hotărăște alocarea locurilor, ea doar formând ofițerii respectivi) a avut grijă să suplimenteze locurile la taxă. Mai mult, s-a hotărât reducerea taxelor de școlarizare cu 50%, respectiv 25%, în speranța că vor atrage mai mulți candidați pe care nu îi ustură fundul (o să-i usture la anul după ce revin taxele, că mi-e greu să cred că poți munci).

Bravo, oameni buni! Respect! Nu știu ce inteligent a hotărât retragerea locurilor în aceste condiții, multă lume luând țeapă (treaba asta îmi aduce aminte de acel episod cu locurile din sursă externă scoase la poliție, locuri înghețate după ce multă lume își depusese dosarul și cheltuiese bani pe vizite medicale), dar sper că generația de anul viitor (și cele care vor urma) să nu uite acest gest lipsit de onoare și corectitudine. V-ați dat cu tesla-n coaie și ați scuipat puținii oameni care ar fi vrut o carieră tehnică în structurile statului. Sincer, nu mă așteptam la o astfel de mânărie, dar ce să mai zic, trăim în Romanistan, de ce m-aș mai mira? Sunt curios dacă restul școlilor militare vor avea locurile radiate. Momentan, nu am văzut alte schimbări, dar dacă s-a întâmplat o dată…

Și ceea ce mi se pare și mai nasol, punând sare la rana candidaților este faptul că nicăieri nu am văzut un mesaj la respectivii beneficiari vizavi de radierea locurilor. De scuze, ce să mai zic? Nu-mi amintesc să fi văzut o instituție care să-și ceară oficial scuze pentru ceva. Ce, merită limbricii ăia cu bască scuze? Lasă că mai sunt mulți la poartă. Sigur? Vor mai fi? Cine are 2 neuroni liberi sigur nu va trece cu vederea acest românism autentic.

N-ar fi frumos ca de acum să strige IT-iștii (mici și mari) în cor: “marcă banu’ statule dacă vrei băgare în seamă!”?

Update: Am trimis un mail Academiei pentru a cere o părere oficială.

Am observat ca s-au modificat locurile alocate celorlalți beneficiari, rămânând doar cele pentru MApN. Să înțeleg că au fost radiate sau ce s-a întâmplat cu ele? În acest caz, ce se întâmplă cu respectivii candidați care au depus dosar la alți beneficiari și au trecut etapele de selecție? Pe site-urile beneficiarilor nu am văzut niciun mesaj vizavi de o eventuală anulare a locurilor.

Răspunsul primit a fost unul scurt, care nu m-a mulțumit pe deplin.

Momentan nu mai sunt locuri de la buget pentru alți beneficiari în afara MApN. Se fac eforturi pentru revenire la locurile inițiale.

Profund. Foarte profund.

Update 2: au fost adăugate locurile celorlalți beneficiari. E bine că s-a remediat situația, însă și gestul contează.

 • Ministerul Apărării Naţionale 77
 • Direcţia Generală de Informaţii a Apărării 6
 • Departamentul pentru Armamente 10
 • Serviciul Român de Informaţii 28
 • Ministerul Administraţiei şi Internelor 14
 • Serviciul de Protecţie şi Pază 2
 • Serviciul de Telecomunicaţii Speciale 20
 • Administraţia Naţională a Penitenciarelor 21