Tot văd din ce în ce mai des pe site-uri, indiferent că sunt magazine online, blog-uri, forum-uri sau site-uri de știri, formularea “spray paralizant”, în contextul în care lumea oricum se gândește la cu totul altceva. Mă refer la celebrele spray-uri iritant-lacrimogene, acestea având o întrebuințare strict defensivă.

Noțiunea de “spray” paralizant este greșit înțeleasă, aceste substanțe fiind clasificate drept armă chimică, parte a substanțelor toxice de luptă (STL). De exemplu, gazele neuroparalitice, din care fac parte celebrele sarin, soman, tabun, VX, sunt considerate arme de distrugere în masă, primele trei fiind dezvoltate în Germania hitleristă. Ca să nu o mai lălăi, au întrebuințare militară, nefiind sub nicio formă accesibile civililor.

Multe magazine folosesc termenul de “paralizant”, când substanța este altceva, însă autoritățile străine nu cunosc aceste aspecte și nu vor ezita să aresteze persoana asupra căreia sunt găsite astfel de spray-uri cu etichete care se laudă că au efect paralizant. Așa cum a descoperit și românul din știrea asta.

Vuiește netul de știri sau anunțuri de spray-uri paralizante, însă orice pompier sau militar NBC s-ar amuza copios pe seama lor. Mă rog, prostia se plătește.